Wspaniałe zapachy niosły się dzisiaj po okolicy z pułtuskiego podzamcza. Zapachy leśnych ostępów, igliwia i żywic, aromaty ziół o żywych nutach, donośna woń pieczonego mięsiwa. Coś uwolniło balsamiczne tchnienie natury w pełnej gamie jej odcieni. Głos rogu wskazywał kierunek. A kto podszedł bliżej mógł się sam przekonać co było tego przyczyną. To drugi już Konkurs kuchni myśliwskiej, łowieckiej i kresowej zorganizowany pod Domem Polonii w Pułtusku, tam, gdzie na kuchni znają się jak nigdzie, gdzie kultywuje się szlachecką tradycję biesiad a przepisy na nie przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
PORTAL FESTIWALU KRESOWA DUSZA
21 maja od godziny 14:00 na podzamczu Domu Polonii w Pułtusku odbywała się druga edycja Konkursu Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka. Komisja konkursowa oceniała potrawy w trzech kategoriach: zakąski zimne, danie obiadowe, desery i nalewki. W tym samym czasie publiczność degustowała kuchnię myśliwską przygotowaną specjalnie na tą okazję przez organizatorów. Oprawę muzyczną imprezie zapewnił koncert zespołu sygnalistów i akordeonistów w repertuarze łowieckim. Dodatkową atrakcją był jak zawsze fektowny pokaz psów gończych polskich myśliwskich, wiernych towarzyszy leśnych przygód. Na koniec wszyscy przybyli skosztowali nagrodzonych potraw aby osobiście przekonać się o trafności rozstrzygnięć jury konkursowego.
Zdjęcia: Krzysztof Piekarski
Udział w uroczystościach wzięli m.in. rodzina Patrona tego konkursu Jolanta Russak i syn Michał Russak z rodziną, Wiceprezes Rady Ministrów Henryk Kowalczyk patronujący całemu przedsięwzięciu, kapelan myśliwych ksiądz Krzysztof Kozłowski i pułtuski proboszcz Infułat Wiesław Kosek, Zarządy Okręgowe PZŁ z Olsztyna i Ciechanowa, a także przedstawiciele Kół Łowieckich z Mazowsza oraz Warmii i Mazur: KŁ „Mewa”, KŁ „Krzyżówka”, KŁ „Narew”, KŁ „Ponowa”, KŁ „Hubert”, KŁ "Czajka", Koła Gospodyń Wiejskich z Gromina, Gruduska i Pniewa.
Przybyli również pracownicy Domu Kultury Polskiej w Wilnie na czele z szefową tamtejszej kuchni Panią Haliną Wiśniewską i panią wicedyrektor Krystyną Zimińską. Dom Kultury Polskiej w Wilnie co prawda nie brał udziału w konkursie, ale przygotował do degustacji potrawy kuchni kresowej. A dodać należy, że to ich specjalność.
Nie zabrakło - co zrozumiałe ze względu na miejsce Konkursu - dyrekcji i pracowników Domu Polonii w Pułtusku z dyrektorem Michałem Kisielem i szefem kuchni Piotrem Szpiglem - wychowankiem dr. Grzegorza Russaka, przedstawicieli partnerów tego przedsięwzięcia: Pawła Lisiaka - Łowczego Krajowego (Polski Związek Łowiecki), Daniela Nitowskiego - Łowczego Okręgowego Okręgu Ciechanów, Romualda Amborskiego - Łowczego Okręgowego Okręgu Olsztyn, Marty Cichowicz Kierownika Wydziału Organizacji, Marketingu i Wydawnictw Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych, Roberta Wielkowskiego - Nadleśniczego Nadleśnictwa Pułtusk oraz Jerzego Wala - zastępcy dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie.
Przybyli także Burmistrz Wojciech Gregorczyk, Przewodniczący Rady Miejskiej w Pułtusku Ireneusz Purgacz wraz z radnymi, oraz członkowie i przyjaciele Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”. Nie zawiedli mieszkańcy Pułtuska i goście zainteresowani polską tradycją związaną z kuchnią myśliwską i kresową stanowiącą niematerialne dziedzictwo kulturowe.
Całość poprowadził Wiceprezes Stowarzyszenia "Wspólnota Polska" Krzysztof Łachmański. Jak sam z przekonaniem twierdził - łowiectwo, to kultura oparta na tradycji. Pielęgnowanie zwyczajów i obyczajów, przestrzeganie zasad etyki, które są zarazem przyswajaniem jej bogatego dorobku jak i mobilizują do jej dalszego wzbogacania..
Uczestnikami konkursu byli: KŁ „Czajka”, KŁ „Mewa”, KŁ „Krzyżówka”, KŁ „Narew”, KŁ „Ponowa”, KŁ „Hubert”, KGW Gromin, KGW Grudusk, KGW Debiny nad stawem.
Małgorzata Przybysz – przewodnicząca komisji, Michał Russak – syn Patrona konkursu, Marta Cichowicz – przedstawiciel jednego z partnerów konkursu – Lasów Państwowych, Halina Wiśniewska – Szefowa Kuchni Domu Kultury Polskiej w Wilnie, Piotr Szpigel – Szef Kuchni Domu Polonii w Pułtusku
Zdjęcia: Krzysztof Piekarski
Po oficjalnych powitaniach jury rozpoczęło pracę. Nie musimy chyba przekonywać, że nie mieli łatwego zadania. Od zapachów i smaków mogło zakręcić się w głowie i tylko wprawne podniebienia były wstanie wydać werdykt.
Zdjęcia: Krzysztof Piekarski
Pomimo, że gotowanie to nie sport, ktoś w konkursie wygrać musiał. Posłuchajcie Państwo za co te laury - w wyniku ich lektury gwarantujemy nagłe wzmożenie apetytu. I tak:
Kategoria zimne zakąski:
Trzecie miejsce Koło Łowieckie "Hubert" - za pasztet
Drugie miejsce sklep myśliwski "Diana" z Wyszkowa - za carpaccio z jelenia
Pierwsze miejsce Koło Łowieckie "Knieja" z Olsztyna - za tatara z jelenia
Kategoria danie obiadowe
Trzecie miejsce Koło Gospodyń Wiejskich z Gromina - za comber
Drugie miejsce Koło Łowieckie "Knieja" z Olsztyna - za zupę gulaszową
Pierwsze miejsce Koło Łowieckie "Czajka" - za żeberka z dzika
Kategoria deser / nalewka:
Trzecie miejsce Koło Łowieckie "Mewa" za nalewkę
Drugie miejsce Koło Łowieckie "Narew" za nalewkę
Pierwsze miejsce Koło Gospodyń Wiejskich "Nad Stawem" w Dębinach za tort.
Ponadto wyróżnienia za całokształt otrzymały trzy występujące koła gospodyń wiejskich czyli Koło z Gromina, Gruduska i Pniewa
Zdjęcia: Krzysztof Piekarski
ZADANIE PUBLICZNE FINANSOWANE JEST ZE ŚRODKÓW KANCELARII PREZESA RADY MINISTRÓW
W RAMACH KONKURSU "POLONIA I POLACY ZA GRANICĄ 2023."