SWP

STOWARZYSZENIE "WSPÓLNOTA POLSKA"





2025-08-24 KRESOWA DUSZA 2025 W PUŁTUSKU - IV KONKURS KUCHNI MYŚLIWSKIEJ, ŁOWIECKIEJ I KRESOWEJ Polska

W niedzielę, 24 sierpnia 2025 roku, Podzamcze i Amfiteatr Domu Polonii w Pułtusku stały się centrum myśliwskich smaków i dźwięków. Festiwal „Kresowa Dusza” przyciągnął setki mieszkańców i gości, którzy przyszli nie tylko podziwiać rywalizację kucharzy i muzyków, ale także wspólnie spędzić czas w wyjątkowej atmosferze.

Uczestników wydarzenia powitali przedstawiciele Organizatorów: Pani Katarzyna Dudek - Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Pan Adaś Przybysz - Prezes Koła Łowieckiego Czajka w Pułtusku, Pan Krzysztof Piekarski - dyrektor Festiwalu "Kresowa Dusza", Członek Rady Krajowej Stowarzyszenia "Wspólnota Polska", Pan Michał Kisiel - Dyrektor Domu Polonii w Pułtusku, a także Burmistrz Miasta Pułtusk - Beata Jóźwiak. Obecni byli także małżonka śp. Patrona Konkursu - Jolanta Russak z synem i wnukiem.

W imieniu rodziny do uczestników i widzów konkursu przemówił Michał Russak, syn śp. Grzegorza Russaka. Przedstawiciel Stowarzyszenia "Wspólnota Polska" Krzysztof Piekarski, dyrektor festiwalu "Kresowa Dusza", zwrócił szczególną uwagę na kresowy pierwiastek konkursu, którego doświadczyć można było podczas degustacji kresowych specjałów kuchni Wileńszczyzny i Zaolzia.

Szczególnie interesującą atrakcją dla dzieci i młodzieży był, prowadzony przez artystę kresowego Gienka Pitsko, plener malarski, w czasie którego artysta razem z uczestnikami malował żubra.

Licznie zgromadzeni mieszkańcy i goście naszego miasta, myśliwi i osoby nie związane z łowiectwem, dorośli i dzieci – odnajdywali piękno kultury myśliwskiej – próbowali wyśmienitych potraw i napoi, słuchali muzyki, podziwiali bogatą wiedzę środowiska łowieckiego o przyrodzie i jej sekretach, poznawali towarzyszy polowań – psy myśliwskie polskich ras, oglądali trofea, medale, odznaczenia, ale też akcesoria i przedmioty użytkowe związane z myślistwem.

Od rana odbywał się I Ciechanowski Konkurs Sygnalistów i Muzyki Myśliwskiej, a w południe ruszył IV Konkurs Kuchni Myśliwskiej, Łowieckiej i Kresowej im. dr. Grzegorza Russaka. Do kulinarnych zmagań stanęło 15 uczestników, a publiczność mogła spróbować przygotowanych dań.

Na wydarzenie przyszły tłumy mieszkańców i gości, a dla dzieci przygotowano liczne atrakcje. Festiwal stał się prawdziwym świętem muzyki, tradycji i dobrego smaku.

Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Ciechanowie, Koło Łowieckie „Czajka”.


więcej o konkursie



ZDJĘCIA: KRZYSZTOF PIEKARSKI SWP


Kuchnia myśliwska to nieodłączny element staropolskiej tradycji, w której łowiectwo od wieków odgrywało istotną rolę. Polska kultura łowiecka stanowi obecnie niematerialne dziedzictwo kulturowe. Konkurs kuchni myśliwskiej, łowieckiej i kresowej ma na celu promocję regionu poprzez propagowanie staropolskiej kuchni myśliwskiej, łowieckiej i kresowej. Upowszechnianej również przez dr. Grzegorza Russaka.

Celem łowiectwa jest dbanie o zasoby przyrody zaspakajając potrzeby obecne oraz przyszłych pokoleń. Łowiectwo, to kultura oparta na tradycji. Pielęgnowanie zwyczajów i obyczajów, przestrzeganie zasad etyki, które są zarazem przyswajaniem jej bogatego dorobku jak i mobilizują do jej dalszego wzbogacania. Polscy myśliwi, świadomi wartości kulturowej łowiectwa, praktykują na co dzień wynikające z tego zwyczaje, dzięki czemu obyczaje wspólnoty, wyrosłe z wielowiekowej tradycji, pozostają ciągle żywe, stanowiąc niematerialne dziedzictwo.

Patronem myśliwych i leśników jest Św. Hubert. Polecamy się Jego opiece prosząc o wyjednanie łaski naśladowania Jego cnót.


ZADANIE DOFINANSOWANE W RAMACH SPRAWOWANIA OPIEKI
SENATU RZECZYPOSPOLITEJ NAD POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ W 2025 ROKU










PATRONAT MEDIALNY
polonijna agencja informacyjna